Romania si animalele de companie - Statistici si curiozitati

Am fost cu adevarat miscati de povestea lui Pawsome pe care am descoperit-o in cadrul campaniei noastre #familiaextinsa. Cu siguranta sunt mult mai multe persoane care merita sa aiba povestea auzita. Faptul ca exista oameni atat de dedicati in a ajuta prietenii nostri blanosi, ne-a starnit curiozitatea de-a aprofunda situatia iubitorilor de animale si de a afla cum stam la capitolul bunastarii animalelor.

In toata istoria tarii noastre, animalele au ocupat un loc important in viata romanilor. Fie ca ajutau in gospodarie sau erau doar companioni de viata, ii gasim intr-o gramada de povesti si istorisiri din folclor. In acest articol vorbim despre animalele de companie si de situatia lor din prezent in societatea noastra. Asadar, haideti sa vedem cat de prezente sunt in casele noastre, care sunt partile pozitive si negative, si nu in ultimul rand, ce ne-a dat imboldul sa continuam cautarea noastra de chic makers.

 

 

O scurta prezentare a statusului actual

Un ghid australian ne spune ca anul trecut Romania numara o populatie de 4.100.000 caini, situandu-se astfel pe locul 17 la nivel mondial ca marime a populatiei. La pisici numarul este aproximativ la fel, diferenta fiind la nivel mondial unde ne situam pe locul 12.

Doar in municipiul Bucuresti, o familie din trei poseda un animal de companie, caini fiind cei mai des intalniti, iar din ultimele statistici rezulta ca exista peste 600.000 de detinatori de animale de companie in capitala. Nici la capitolul pasari de apartament nu stam rau, considerate tot animale de companie, fiind pe locul 20 la nivel mondial cu o populatie de 265.000.

 

 

Romania chiar are cel mai echilibrat numar de caini si pisici la nivel global, 45% dintre gospodarii avand fie un caine fie o pisica. Un studiu mai vechi realizat de GFK Global in 2014, ne zice ca nu stam foarte rau nici la capitolul achizitionarii mancarii specializate, aceasta regasindu-se in 5 din 10 gospodarii. Daca ne-am lua doar dupa aceste date, prima concluzie ar fi ca suntem o societate care isi doreste animale de companie in familie si care intelege responsabilitatea asociata. Realitatea insa, e putin mai cruda. Abuzurile impotriva animalelor sunt tot prezente si abandonul lor inca foarte actual.

 

 

Unde mai avem de munca

Studiile ne arata ca in privinta cainilor si pisicilor, problema a inceput in timpul regimului comunist. Totusi, mai multe surse sociologice indica ca la amploarea fenomenului sunt mai multi factori de luat in considerare, precum: lipsa educatiei civice in aceasta privinta, un fenomen slab al adoptiei, absenta unor programe guvernamentale fezabile si aplicarea unor metode total nedocumentate. Actele de cruzime tin direct de mentalitatea colectiva si educatia la care a fost expusa persoana. Aceste probleme sunt predominante in zona balcanica si au fost de multe ori subiecte ale presei internationale. 

 

 

Se pare ca pe langa lupta multor persoane din societatea noastra (cum ne place noua sa ii numim #ChicMakers), foarte mult ajutor vine din afara tarii noastre. Organizatiile din Marea Britanie, Germania si Olanda sunt cele mai active in a adopta de la noi din tara si in a oferi resurse, plus experienta lor. Totusi, cea mai activa tara se pare ca e Marea Britanie. In 2013 nu exista nici un catel trimis in UK, anul urmator numarul ajunsese la 3,616, iar anul trecut deja vorbeam de 15,548 de adoptii. 

 

 

Pe drumul cel bun :)

Prin prisma relatiei pe care am creat-o cu cei care ne urmaresc si cei care ne cumpara bijuteriile, am vazut ca exista o comunitate responsabila mare in Romania care se lupta zilnic sa traseze un drum mai bun. De aceea credem ca merita sa fim optimisti. Mai mult, consideram ca o familie devine completa atunci cand are printre membri sai si un animal de companie.

 

 

Un animal de companie ofera perspectiva unei dezvoltari armonioase si unui mediu plin de iubire, dar si o gramada de responsabilitate. Daca ne gandim la impactul asupra copiilor, ei sunt cei mai castigati, mai ales din punct de vedere afectiv. Acestia invata sa comunice mai bine, datorita unei inteligente emotionale mai dezvoltate si socializeaza mai bine de la o varsta mai frageda.

 

 

“De ce-ul” nostru

Ne-am luat angajamentul sa promovam valorile in care ne regasim si sa ii aducem in fata pe acei oameni care misca mentalitati! Prin acest studiu am vrut sa vedem unde ne situam ca societate, iar noi, impreuna cu clientii nostri, sa contribuim la schimbari pozitive, fie ele cat de mici! Daca cunoasteti un “chic maker” in comunitatea voastra, va putem ajuta sa ii facem povestea cunoscuta!

Esti la curent cu actiunile noastre din cadrul campaniei #FamiliaExtinsa? Urmareste-ne pe Facebook si Instagram, iar daca consideri si tu ca ceea ce facem merita sa aiba un impact mai mare, distribuie postarile cu povestea familiei extinse mai departe.   

 

Surse:
https://www.petfoodindustry.com/articles/8278-pet-dogs-per-capita-in-europe-romania-portugal-top-list?v=preview
http://www.radiocluj.ro/2017/12/21/animal-de-companie-statistici-legate-de-animalele-de-companie/

http://www.ziare.com/social/caini-vagabonzi/huffington-post-romania-stapanita-de-maidanezi-ce-vina-are-ceausescu-1244376

http://library.fes.de/pdf-files/bueros/bukarest/12420.pdf

 

www.gfkglobal.com

Ultimele stiri

Ultimele produse vizualizate

  Produsul a fost adăugat în coș
E cadou? Adauga o felicitare tip poza