De ce se înnegresc bijuteriile de argint? Cauze și sfaturi utile în câțiva pași simplii
***AFLA CUM SA AI GRIJA DE BIJUTERIILE TALE PENTRU A TE BUCURA CAT MAI MULT DE ELE***
Citeste articolul si curatam impreuna bijuteria. La final ti-am pregatit cateva sfaturi despre cum poti avea grija de bijuteriile tale pentru ca acestea sa reziste in timp, iar tu sa te bucuri de ele cat mai mult. :)
Da, este adevarat, uneori bijuteriile din argint se innegresc. Aceasta este o reactie normala si este inca o data dovada ca bijuteria pe care o aveti este din Argint. Insa pentru a te bucura cat mai mult de bijuteriile tale in acest articol vei afla cum poti sa previ acest fenomen dar si cum poti curata bijuteriile de argint cu ajutorul unui produs pe care fiecare dintre noi il are in casa.
In forma sa pura, argintul este moale si maleabil, de aceea pentru a avea duritatea necesara in confectionarea bijuteriilor acesta este combinat cu alte aliaje. Astfel denumirea de argint 925 vine de la faptul ca in amestec se afla 92,5% argint pur, iar 7,5% alt aliaj.
Prin urmare, innegrirea sau oxidarea se se formeaza ca o reactie a argintului 925 cu ozonul si hidrogenul sulfurat din aer, iar pe bijuterie se depune un strat de culoare negru, verde sau galbui-maroniu. De asemene, si alti factori precum produsele de infrumusetare și transpirația pot provoca o patare mai rapida a bijuteriei.
Nu poti impiedica 100% acesta reactie dar poate spre surprinderea ta cea mai buna modalitate de a pastra lustrul si frumusetea argintului este chiar purtarea bijuteriei :) Uleiurile naturale ale pielii “curata” argintul si il vor mentine stralucitor.
Revenind...ce cauzeaza inegrirea?
AERUL: Dupa cum am mentionat mai sus argintul in contact cu aerul oxideaza bijuteria. Totodata, umiditate ridicata si poluarea aerului grabesc procesul de inegriere a argintul.
TRANSPIRATIA: Compozitia transpiratiei are un rol important in procesul de inegrire. Daca exista o cantitate mai mare de azot in organism, atunci argintul se innegreste mai incet, iar concetratia ridicata de sulf, poate provoca intunecarea mai rapida a bijuteriei de argint.
PRODUSE DE INFRUMUSETARE: Produsele cosmetice, cat si cele de ingrijire a parului si a corpului ( parfum, fixativ, deodorant, lotiune de corp, etc.) contin adesea compusi chimici care pot afecta metalele pretioase. Cel mai bine este sa indepartati bijuteriile cand aplicati produse de infrumusetare si sa asteptati cel putin 15 minunte inainte sa va accesorizati.
SUBSTANTE CHIMICE: Fereste bijuteria de produsele de curatare si substante chimice! Chimicalele de uz casnic pot provoca, de asemenea, stricaciuni, care sunt mult mai greu de indepartat.
Si totusi…cum se curata argintul?
Acum ca am aflat care sunt motivele pentru care bijuteria ta din argint s-a inegrit hai sa aflam impreuna si cum putem sa o curatam.
Foloseste laveta speciala primita impreuna cu bijuteria comandata de la noi. Ea va ajuta ca bijuteriile tale sa straluceasca in fiecare zi. Laveta este special creata pentru lustruirea, curatarea si ingrijirea bijuteriilor din Argint si Aur. Aceast carpa delicata, moale si uscata este din bumbac 100%, cu dimensiunile de 9x9 cm. Recomandam stergerea delicata a bijuteriilor pentru a nu le deteriora suprafata.
In cazul in care bijuteria nu se curata doar folosind laveta atunci incearca optiunea urmatoare:
Am mentionat chiar la inceput ca fiecare dintre noi are acasa un produs care indeparteaza stratul negru de pe bijuterie. Acesta este bicarbonatul alimentar pe care in functie de gradul de inegrire a argintului sunt 3 metode de curatre:
1. Pur si simplu puneti bicarbonat pe piesa in zonele inegrite si curatati usor cu o periuta de dinti curata. Dupa clatiti bijuteria si stergeti-o cu o carpa sau un material moale din bumbac (chiar cu laveta primita in colet impreuna cu bijuteria).
2. Intr-un vas combinati apa fiarta cu una-doua linguri de bicarbonat si lasati bijuteria acolo timp de cateva minute. O scoateti, o clatiti cu apa si o uscati ajutorul unei carpe moale din bumbac (laveta Chic Bijoux). Pentru un rezultat și mai bun imbracati interiorul recipientului cu folie de aluminiu dupa cate puneti inauntru bijuteria/bijuteriile si adaugati apa fierbinte cu bicarbonat.
Cea mai eficienta metoda de curatare a argintului este folosirea unei substante speciala de curatare sau in functie de gradul de inegrire a unui material special de curatare a argintului. Dar cum acestea nu sunt la indemana atunci puteti incerca metodele mentionate mai sus, iar daca acestea nu sunt eficiente indemnul nostru este sa ne contactati pentru a va ajuta mai departe.
Atentie! Daca bijuteria ta contine cristale, perle, sau alte pietre pretioase si nepretioase sfatul nostru e ca sa incredintati mai bine curatarea acesteia unui specialist.
Mai mult… cum previi inegrirea?
Pentru ca este evident mai bine sa prevenim o problema decat sa o tratam mai jos sunt cateva sfaturi simple despre cum sa avem grija de bijuteriile din argint:
- · Evitati tinerea bijuteriilor de argint in zonele cu umiditate, precum camera de baie sau bucataria.
- · Nu purta bijuterii cand mergi la inot, cand faceti curatenie, cand mergi la spa sau cand faci sport.
- · Pastrati bijuteriile din argint in pungute ziplock, din care scoateti bine aerul
- · Dupa purtare stergeti bijuteria cu o carpa moale din bumbac pentru a indeparta impuritatile.
Acum stii de ce se inegreste argintul 925, cum pot fi curatate bijuteriile din argint si cum previ oxidarea, si chiar daca nu se v-a intampla in cazul tau ti-ai imbogatit cunostintele :D.
Te invit sa citeti si restul articolelor pentru a descoperi curiozitati din acest univers fascinant al bijuteriilor..
Cu drag,
Echipa Chic Bijoux